Behandling med järnvitriol

I stället för målning valde vi att behandla träpanelen med järnvitriol (FeSO4). Effekten som uppnås är närmast att likna vid en lasering, dvs träets struktur framträder. Dessutom får man en färg som varierar med ljus och luftfuktighet.
Jämfört med en täckande färg får man ett litet sämre skydd av träet, så det är viktigt att man har en bra, tjock panel och att panelen ventileras väl. Vår panel är 28mm gran. Många hus i dag har på tok för tunna paneler. Hustillverkarna vill spara pengar och snickarna tycker inte om att bråka med tjocka brädor.

Vi valde en variant av järnvitriolbehandling, där man stryker en sista gång med garvsyra (tannin). Garvsyran reagerar med järnvitriolen och ger en blå färgton. Bläckblått för att vara exakt. Gamla tiders bläck gjordes just av järnvitriol och garvsyra.


Byggahus-forumets animerade diskussion om järnvitriol hittar du här

Bild Bild

Så här gjorde vi:

Först ströks plankorna med järnvitriol. Två strykningar flödigt, med torktid mellan. Sedan fick de torka över natten. Blandningen var ca 0,7kg järnvitriol till 10 liter vatten, med en liten tillsats av diskmedel för att bryta ytspänningen så att lösningen skulle tränga in bättre.

Därefter strök vi ett tunt lager med garvsyrelösning. 10gr till 20 liter vatten. Det gav brädorna en svag blå ton.

Bra att tänka på:

Hur gick det sedan?

Skall försöka att lägga upp bilder här, tagna med ett par års mellanrum. Detta för att ni skall kunna bilda en en uppfattning om hur träet åldras. Bilderna av söderväggen nedan är från våren 2007, dvs efter att panelen varit uppe i fyra år

Bild Bild

Bilderna av söderväggen nedan är från sommaren 2009, dvs efter att panelen varit uppe i sex år

Bild Bild

Bilden av söderväggen nedan är från våren 2013, dvs efter att panelen varit uppe i tio år

Bild

Bilden av söderväggen nedan är från september 2019, dvs efter att panelen varit uppe i sexton år

Bild

Bild Bild

Bild

Valid HTML 4.0!